Sistemele audio din biserici- Ghid complet

Alegerea echipamentelor audio pentru biserica, de ce trebuie sa tii cont la montajul difuzoarelor, care este structura de baza a unui sistem de sonorizare pentru biserici, ce tipuri de boxe sunt recomandate, oferta promotionala pentru sonorizare completa si multe altele.

Utilitatea Sistemelor de Sonorizare in Lacasele de Cult

Sistemele de sonorizare pentru biserici sunt o investitie extrem de utila, atat pentru preoti, cat si pentru credinciosii care vin la biserica. Primii nu mai trebuie sa ridice tonul pentru a se face auziti, iar enoriasii nu se mai inghesuie pentru a asculta slujba, in special in preajma unor sarbatori cum sunt Sfintele Paste.
Foarte important, instalatia de sonorizare nu se dovedeste folositoare exclusiv pe durata slujbelor, unele lacase de cult opteaza pentru difuzarea de colinde ori cantece bisericesti in restul timpului.

Nu intamplator, tot mai multe biserici, catedrale, manastiri, apeleaza la aceste radioficari pe linie de 100V, fie la interior, fie la exterior sau ambele.

Din ce sunt Compuse si cum Functioneaza aceste Sisteme Audio

Difuzoarele, amplificatoarele si restul de compotente audio folosite in biserici, sunt aceleasi care intra in alcatuirea sistemelor de adresare publica (Public Address – PA) din centre comerciale, cladiri de birouri, scoli ori hoteluri si restaurante.

Sistemul de adresare publica este o instalatie de sunet special proiectata pentru folosirea in spatii frecventate de publicul larg, fiind compus din mai multe echipamente audio profesionale (diferite de cele pe care le utilizam acasa): amplificatoare, difuzoare, mixere, microfoane cu sau fara fir, surse de muzica.
Configuratia unui sistem de sonorizare depinde in primul rand de caracteristicile spatiului unde va fi montat, in cazul bisericilor trebuie tinut cont de:

-Suprafata;
-Particularitatile constructiei in sine;
-Numarul de preoti care slujesc in lacasul cu pricina;
-Prezenta unui cor de cantareti;
-Alte cerinte ( exemplu: optat pentru microfoane fixe ori microfoane wireless).

Sfaturi de Achizite si Montaj Echipamente

(1) Alegeti echipamentele de calitate si in functie de necesitatile concrete, altfel risipiti banii pe sisteme audio ineficiente care nu se aud bine;

(2) Pentru un sunet uniform si inteligibil in interiorul bisericii, folositi echipamente audio de putere medie, corect pozitionate;

(3) Pentru sonorizarea de exterior: pozitionarea difuzoarelor in punctele cheie ale bisericii: fata, lateral si spatele biserici, intr-un unghi specific;

(3.1) Recomandate sunt difuzoarele tip proiector* care au rolul de a directiona sunetul, astfel nu vor exista probleme cu locuitorii din apropiere (daca biserica este pozitionata in cartiere de blocuri).
In caz contrar, puteti sa folositi coloane de sunet;

2

2(4) Pentru preoti, ideale microfoane lavaliera care se ataseaza de imbracaminte si discrete sau cele de mana (clasice) fara cablu (wireless). Acest tip de microfoane nu incomodeaza la deplasare;

(5) Pentru slujbele care se tin in afara bisericii, cele mai bune sunt microfoane cu emitere intr-o anumita banda, pentru a transmite pe o distanta mai lunga, fara a altera calitatea audio;

(6) Este recomandat pentru instalare un rack mic sau o masa adecvata pentru ca echipamentele sa aiba o buna ventilatie;

(7) In perioada sarbatorilor, de Inviere, Sfintele Pasti, de Craciun ori alte sarbatori, cand nu se tin slujbe ziua, puteti difuza colinde prin intermediul unui CD Player, DVD player sau o sursa compacta cu amplificare inclusa.

Greseli de Evitat in Sonorizarea Bisericilor

(1) Monteaza difuzoare de putere mare in interiorul bisericii, insa bisericile ca si constructie au o acustica buna, iar o putere mare in difuzoare inseamna efect de microfonie. Recomandarea noastra este sa instalati difuzoare de maxim 15 Wati.;

(2) Monteaza mai multe difuzoare fata de cat ar fi necesar, de exemplu pentru un lacas de cult mediu, ca dimensiune, 4 boxe sunt suficiente.

(3) Instaleaza difuzoarele in apropierea microfoanelor, ceea ce duce la efectul de microfonie mentionat si mai sus.

(4) Nu tin cont de reglajul volumului independend la interior/ exterior.
De exemplu volumul audio al difuzoarelor din curtea bisericii trebuie adaptat conditiilor – in cazul slujbelor de Sfiintele Paste cand vine foarte multa lume este nevoie de un volum ridicat, in cazul bisericilor dintre blocuri, se recomanda un volum mai mic.

(5) Nu orienteaza boxele din interior catre locul in care stau enoriasii. Recomandarea noastra este sa amplasati difuzoarele la intrarea in biserica si la mijlocul acesteia.