Cum aleg microfonul adecvat pentru vocea mea?

Achizitia unui microfon pentru vocea ta este un lucru foarte personal de aceea este importanta sa analizezi mai multe aspecte in ceea ce priveste tipul de voce si microfonul recomandat pentru aceasta. Cel mai bine ar fi sa iti pui urmatoarele intrebari, inainte de a te decide:

cauti sunetul cel mai natural?
mai putine sunete sibilante S , W , C , T doresti?
cauti un sunet cald, mai plin, sau un sunet clar,incisiv care taie prin mix?
ai o voce prea nazala, sau ai o voce puternica in medii?
ai o voce slaba, si ai probleme cu microfonia,sau microfonul tau actual tinda sa preia si sunetul instrumentelor?
doresti sa ai un microfon robust?
cauti un microfon pentru mai multe voci, care vor suna impreuna prin mix?

Mai jos vom face o categorizare a microfoanelor Audio-Technica in functie de caracterul fiecaruia si in functie de tipul de voce la care se recomanda.

2

Microfoane pentru un sunet natural

Pentru a putea reproduce sunetele si vocea cat mai natural, se recomanda microfoanele condenser. Datorita constructiei, capsula microfonului condenser ofera un spectru audio complet, si este sensibil la cel mai mic detaliu. O alegere ideala in acest sens ar fi microfoanele AE5400,AE3300, ATM710.
Microfoane care reduc sunetele sibilante

Sunetele sibilante sunt diferite la femei si barbati. In vocea barbatilor in general, in jurul frecventelor 6-7 kHz se afla gama de sunete sibilante, de aceea sunt recomandate microfoane care in acea zona au o mica adancitura in curba de frecventa. Astfel de microfoane sunt AE5400, AE6100, ATM710 si ATM610.

La vocea feminina aceste sunete sunt putin mai sus, in jur de 7-8 kHz.Cele mai bune microfoane care reduc sunetele sibilante care se situaza in acest interval sunt AE3300,AE4100, ATM 710, ATM 410.

3

Microfoane pentru o voce corpolenta sau incisiva

Daca ai o voce groasa, calda si doresti sa sune mai corpolent sau ai o voce ascutita si doresti sa ii compensezi putina caldura, cele mai indicate modele de microfoane ar fi AE5400 sau ATM610.

In schimb daca vocea ta este moale si doresti sa o compensezi cu putina duritate, este ascutita si iti doresti o voce cu adevarat penetranta, alege unul din microfoanele AE3300,AE6100,ATM710 si ATM410.

Microfoane, care reduc sunetele nazale, sau sunetele brute in aria medie

Sunetele nazale puternice sau scaderea sunetelor tari in aria mediilor necesita folosirea EQ-lui. Pentru a compensa aceasta, este indicat sa alegi un microfon cu o tinuta tare in gama inaltelor, care si dupa folosirea EQ-lui destructiv va suna dupa mixaj. In acest caz se recomanda modelele AE5400, AE4100, sau ATM710.

Microfoane pentru voce moale si importiva problemelor de microfonie

Pentru rezolvarea problemelor de microfonie a unei voci moi, alege un microfon dinamic, deoarece acestea preiau sunete doar de la distante mai mici de 15 cm. Pe deasupra, caracteristica hipercardioida mai stransa suprima mai bine sunetele care vin din lateral. Astfel de microfoane sunt AE6100 si ATM610.

Microfoane robuste pentru interpreti energici

Daca esti un interpret energic si doresti un microfon foarte robust care sa nu prezinte probleme in cazul in care este supus socurilor, alegeti un microfon dinamic, deoarece capsula dinamica este mai putin predispusa la prejudicii – AE6100, AE4100, ATM610 si ATM410 este alegerea corecta.

1

4

Microfoane pentru mai multe voci

Atunci cand alegi un microfon pentru mai multe voci, gandeste-te ce doresti sa atingi. Poti alege microfoane asemanatoare pentru fiecare solist si atunci pe principiul ‘’circuite egale, sanse egale’’ poti mixa. Sau poti alege microfoane in asa fel incat acestea sa sublinieze diversitatea de timbre vocale, astfel fiind un real ajutor la mixaj.

Daca folosesti voce principala si cor si doresti ca vocea principala sa fie deasupra corului, alege un microfon pentru vocea principala care are o frecventa de raspuns mai larga sau are o voce ascutita. Incearca sa folosesti pentru vocea principala un microfon condenser, si un microfon dinamic pentru cor.

In cazul in care avem doua voci principale, sa ne gandim cum vor suna impreuna. Un exemplu bun este vocea masculina mixata cu vocea feminina:

– vocea masculine este mai corpolenta, iar vocea feminine este mai subtine, in acest caz se poate sublinia diferenta cu un microfon cu un sunet cald pentru barbat si un microfon cu un sunet subtire pentru femeie. Aceasta duce la sunete distincte.

– ca si o alternativa, poti incerca exact contrariul, foloseste un microfon cu sunet subtire la barbat si microfon cu sunet cald la femeie. Rezultatul este un sunet mai plin, vocile se amesteca mai bine impreuna, se despart mai putin.

Speram ca acest mic ghid de alegere a microfoanelor va este de folos si ca veti face alegerea cea buna.