Culinare

Ciorbă de lobodă

Ciorbă de lobodă

Am trăit toată viaţa într-un „cătun” din zona Buzaului printre oameni simpli şi gospodari, așa că pot spune că tema săptămânii acesteia, “Din gradina” mi s-a potrivit mănuşă, piaţa fiind departe de locul meu . Asta datorită faptului că locul este încărcat cu nostalgia amintirilor, eu însumi considerându-mă unul dintre “ţăranii autentici” – aşa cum adesea îi numim pe cei care vând zi de zi, în piaţă.Odată ajuns îngradina, am vrut să dau o tură pentru a-mi face o idee, însă grămada de lobodă verde şi mov a unei precupeţe m-a sedus pe loc. Aşa am ajuns să culeg cam  trei legături mari, împreună cu cele trebuincioase pentru a găti, ceea ce eu numesc, reţeta supremă de ciorbă de lobodă.
După ce am ajuns in acasă, am pregătit totul pentru a le avea la îndemână şi m-am apucat de treabă.

Am dat pe răzătoarea mare 2 morcovi mari (300 de grame), o jumătate de ţelină mai mică (150 de grame) şi am tocat 4 fire mai subţirele de ceapă verde, toate culese de pe taraba cochetă a aceleiaşi precupeţe.
Pe toate cele de mai sus le-am înăbuşit la foc mic, timp de 10 minute, într-o oală în care am pus un gât de ulei şi o jumătate de cană de apă. Am adăugat apoi sare şi piper. Asta cred eu că este cheia ciorbei, înăbuşirea la foc mic, unificând aromele legumelor, ceea ce creează baza gustului final.

Când s-au înmuiat bine, am adăugat 4 căni de apă caldă (1 litru), am mai pus puţină sare şi puţin piper şi am lăsat totul la foc mic încă 10 minute. M-am asigurat că legumele sunt fierte şi am adăugat două legături de ştevie (100 de grame) tăiată fâşii. Două-trei clocote mai târziu am pus în oală şi o cană de borş fiert în prealabil, am potrivit gustul de sare şi piper şi am reglat nivelul de acru.La primul clocot am stins focul şi am pus loboda în oală, am pus capacul şi mi-am făcut de lucru timp de 30 de minute. Asta deoarece în 30 de minute, loboda se înmoaie perfect, gusturile se unesc, iar licoarea magică este gata.Pentru mine, zeama trebuie să fie deasă, acră şi să aibă din belşug leuştean proaspăt tocat. Dacă nu ţii post, pune şi o lingură de smântână grasă fix în mijlocul ei.După ce guşti, nu uita să te feliciţi pentru reuşită şi să pui o porţie la borcan (cum fac eu ca un adevărat hipster) şi fă-le în ciudă colegilor de la serviciu cu prânzul tău savuros.

Iti doresc pofta buna si spor la gatit!

error: Content is protected !!
Close